Buran životni put učenja i putovanja jednoga od najvećih imena suvremene poljske književne scene objedinjen je u ovoj zbirci njegovih javnih predavanja održanih u Grazu, Beču i Krakovu. Ryszard Kapuściński u svome osebujnom istraživačkom novinarsko-književnom stilu kulturološki, povjesničarski i antropološki raspravlja o zapadnjačkom pristupu Drugome. Istražujući što znači biti Europljanin ili neeuropljanin, biti kolonizator ili koloniziran, prihvaćen i cijenjen ili pak stranac i prijetnja, autor preispituje pitanje identiteta i njegove vrijednosti te odnos prema onome vanjskom, nepripadajućem, Drugom i drukčijem. Kapuścińskijeva iskustva i uvidi pokazuju nam kako, čak i nakon dugog puta od antike, preko prosvjetiteljstva i kolonijalizma pa sve do danas, razvijena zapadna misao još dijeli i brani ono vlastito i poznato od svega nepoznatoga, različitoga, pa stoga sumnjivoga i prijetećega.

* * *

Nacionalizam, kao i rasizam, instrument je identifikacije i klasifikacije koji moj Drugi koristi u svim prilikama. Grub je to i primitivan instrument, površan i plitak pogled na Drugoga. Za nacionalista, Drugi ima jednu jedinu karakteristiku – pripadnost naciji. Nije važno je li netko mlad ili star, pametan ili glup, dobar ili zao, važno je samo jedno: je li Armenac ili Turčin, Englez ili Irac, Marokanac ili Alžirac. Kada živim u svijetu gorljivih nacionalista, nemam ime, nemam zanimanje, nemam dob. Opasno, ali istovremeno i temeljno obilježje nacionalizma mržnja je prema Drugima. Količina te mržnje varira, ali ona je prisutna uvijek.
Ryszard Kapuściński

* * *

Ovi kratki, ali po mnogočemu instruktivni tekstovi nastali su iz potrebe za shvaćanjem onoga Drugog i drukčijeg, jer on je ogledalo u kojem se zrcali naše ponašanje, naša humanost, plemenitost i ljudskost. Drugi nam nije neprijatelj, on je vrijednost oko koje se isplati potruditi, a upravo je prihvaćanje toga Kapuściński vidio kao najveći izazov 21. stoljeća. Ono što obilježava povijest civilizacije, pisao je Kapuściński, susreti su s Drugim, različitim; on je za nas uvijek zagonetka, velika nepoznanica, a po mnogočemu i tajna. „Drugi nije samo meni Drugi, već sam i ja njemu također Drugi.“
Jaroslav Pecnik

 

* * *

Ryszard Kapuściński (1932–2007) najpoznatiji je poljski putopisac. Napisao je dvadesetak putopisnih knjiga u kojima se bavi afričkim, južnoameričkim i srednjoazijskim zemljama. U svojim esejističkim reportažama pristupa putopisno, historiografski i antropološki. Ovaj povjesničar, novinar svjetskoga glasa i univerzalnih interesa, jedan je od najprevođenijih poljskih pisaca, prevodio je s pet jezika te utjecao na mnoge velikane pisane riječi. Dobitnik je velikog broja nagrada za književnost, a u domovini je proglašen „novinarom stoljeća“.

 

  • ISBN: 978-953-8075-89-6
  • Dimenzije: 125 x 200 mm
  • Broj stranica: 104
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2021.
  • Naslov izvornika: Ten Inny
  • Jezik izvornika: poljski
  • Prijevod: Tea Božinović