Jedno ljeto s Machiavellijem

Jedno ljeto s Machiavellijem


Kad god se u povijesti naziru nemiri, zaziva se Machiavelli, jer je uvijek on taj koji zna kako filozofirati u teškim vremenima. Zapravo, od njegove smrti 1527., nikada nije prestao biti čitan jer uz njega bježimo od mrtvila. Ali što znamo o ovom čovjeku, osim imenice koju su njegovi kritičari izmislili da bi označili kolektivnu tjeskobu, političko zlo, makijavelizam?

Rođen u republici prinčeva, oligarhijskoj Firenci renesanse i Savanarole, Machiavelli je od rane dobi osjetljiv kada je u pitanju politika. Prvi tajnik Drugog ordinarijata, povjesničar, pisac, pjesnik, filozof, politolog ispred svog vremena, zaljubljenik u slikarstvo, izume, medicinu i kartografiju, nepopravljivi provokator, Machiavelli je prije svega dragocjeni svjedok svog vremena. Dok putuje Europom, analizira odnose moći koji pokreću ljude i prokušava velike vladare. Ostao je zapanjen kada je vidio da u Francuskoj Luj XII. vlada čeličnom rukom i da ga narod zbog toga voli još više. Postepeno izoštrava svoj stil. Za njega sve je dobro dokle svatko može prakticirati vještinu ispravne riječi, "pravu istinu stvari": Ljubav je poželjna, ali sila ponekad neizbježna.

Zanosom i dopadljivom erudicijom Patrick Boucheron nam govori o neukalupljenom, vizionarskom buđenju koje gori poput ljetnog sunca na toskanskoj zemlji. S njim osluškujemo Machiavellija, kao i brojni drugi prije nas, i koračamo u budućnost. Knjiga Jedno ljeto s Machiavellijem nastala je iz serije predavanja na radiju France Inter emitiranih tijekom ljeta 2017., i nastavlja se na našu seriju izdanja "Jedno ljeto s" u sklopu koje su do sada objavljena već tri naslova: Jedno ljeto s Montaigneom, Jedno ljeto s Baudelaireom (A. Compagnon) i Jedno ljeto s Victorom Hugoom (Laura El Makki, Guillaume Gallienne).

Patrick Boucheron profesor je na Collège de Franceu, pročelnik katedre za Povijesti ovlasti u zapadnoj Europi od 13. do 16. stoljeća. Autor je knjige Leonardo i Machiavelli (2013.), političkih eseja o snazi ​​imaginarija, a nedavno je uređivao i Svjetsku povijest Francuske.

  • Godina izdanja: 2018.
  • Uvez: meki
  • Naslov izvornika: Un été avec Machiavel
  • Jezik izvornika: francuski