Svaka obitelj ima svoje tajne. Stephen Hinshaw nije mogao ni zamisliti da je velika tajna njegove obitelji bila skrivena punih osamnaest godina – tajna da su neobjašnjive odsutnosti njegova oca, koje su znale potrajati mjesecima, bile rezultat njegove mentalne bolesti i uključivale su prisilne hospitalizacije. Hinshaw je znao da će se njegov život iz temelja promijeniti od trenutka kada je, na prvoj godini fakulteta, od oca čuo pravu istinu. Nakon godina uspona i padova uzrokovanih očevom mentalnom bolešću za koju do svoje mladosti nije ni znao, Hinshaw počinje slagati dijelove utišane, često i užasavajuće slagalice očeva života koji je u razdobljima mirovanja bolesti bio posve drugačiji. To slaganje mozaika dovelo je do otkrića mnogih iznenađujućih i bolnih tajni o njegovoj obitelji; Hinshaw je prvi ispravno dijagnosticirao očev bipolarni poremećaj i otkrio vjerojatne uzroke te bolesti, što ga je u konačnici usmjerilo prema karijeri sveučilišnog profesora i zvanju doktora kliničke i razvojne psihologije.

U Drugoj vrsti ludila Hinshaw istražuje život u obitelji opterećenoj mentalnom bolešću i razotkriva stigmu koja je prati. Objašnjava zašto u današnjem društvu osobe s mentalnim bolestima nailaze na osudu, što često dovodi do gubitka njihovih temeljnih sloboda – od nemogućnosti glasovanja ili političke kandidature, do automatskog gubitka prava na skrb za vlastitu djecu. Gorkim i dirljivim obiteljskim narativom protkanim šokantnim činjenicama i primjerima o tome kako današnji svijet gleda na mentalne bolesti, knjiga Druga vrsta ludila glasno poziva na osvješćivanje važnosti njihove destigmatizacije.

* * *

Gotovo cijeli jedan život bio je potreban za nastanak ove knjige. Čovjek sam od akcije, no neke bitne stvari ne urode plodom brzo – poput razumijevanja vlastite obitelji, pronalaska pravih riječi za opisivanje teških životnih situacija te rada na umanjivanju srama i stigme povezanih s važnim temama kao što su mentalne bolesti.  Stigma je sama po sebi „druga vrsta ludila“, pojava čije su posljedice puno ozbiljnije od onih povezanih sa samom mentalnom bolešću. Općenito, stigma potiče negiranje ljudskog potencijala. Šutnja i sram moraju se preoblikovati u otvoreni dijalog. Ako ne krenemo prema tom cilju, nikad kao vrsta nećemo ostvariti svoj puni potencijal.
Stephen P. Hinshaw

 

* * *

Stephen P. Hinshaw profesor je psihologije na Sveučilištu u Kaliforniji. Objavio je više od 350 znanstvenih radova i The Mark of Shame: Stigma of Mental Illness and an Agenda for Change, prvu knjigu američkog autora o stigmi povezanoj s mentalnim bolestima. O njegovu međunarodno priznatom istraživanju pisali su, uz ostale, The New York Times, The Washington Post, Time, The Economist i The Wall Street Journal.

Knjiga Druga vrsta ludila je 2018. godine dobila nagradu Best Book Awards za najbolju knjigu u kategoriji autobiografija i memoara.

 

  • ISBN: 978-953-8075-59-9
  • Dimenzije: 136x210 mm
  • Broj stranica: 304
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2019.
  • Naslov izvornika: Another Kind of Madness. A Journey Through the Stigma nad Hope of Mental Illness
  • Jezik izvornika: engleski
  • Prijevod: Dijana Bahtijari