Taj dugi mamurluk

Taj dugi mamurluk


U knjizi Taj dugi mamurluk. Duhovi prošlosti i Putinova nova Rusija Shaun Walker daje iscrpnu analizu ponovnog uzdizanja Rusije pod vodstvom Vladimira Putina. Pametno iskorištavajući sjećanje na sovjetsku pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, Putinov režim naveo je obične Ruse da se još jednom osjećaju kao žitelji Velike Rusije.

Shaun Walker pruža novi uvid u suvremenu Rusiju i u njezino traganje za novim identitetom, pričajući tu priču kroz složeni odnos zemlje i njene sovjetske prošlosti. Walker objašnjava ne samo ciljeve Vladimira Putina i vladine službene manipulacije kada je u pitanju povijest, nego se usredotočuje i na obične Ruse i ono što njih motivira. Opisuje kako je Putin podigao pobjedu u Drugom svjetskom ratu na status nacionalnog mita u potrazi za jedinstvenom snagom za ozdravljenje podijeljene zemlje i pokazuje koliko su posljedice toga opasne.

Knjiga istražuje zašto se Rusija, za razliku od Njemačke, nije uspjela pomiriti s najtamnijim stranicama svoje prošlosti: Staljinovim čistkama, gulazima i ratnim deportacijama. Priča kreće od koridora Kremlja do divljine gulaga i rovova istočne Ukrajine te stavlja aneksiju Krima i novu Rusiju u kontekst odgađanja sovjetskog raspada.

Taj dugi mamurluk knjiga je o izgubljenoj generaciji: o milijunima Rusa koji su izgubili svoju zemlju i naknadnim pokušajima da im se obnovi osjećaj svrhe. Analitično, kroz diskurs dinamične reportaže, Walker je napisao promišljeno istraživanje naslijeđa sovjetskog raspada i njegova utjecaja na život u Rusiji, kao i na Putinovu politiku.

  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2019.
  • Naslov izvornika: The Long Hangover: Putin's New Russia and the Ghosts of the Past
  • Jezik izvornika: engleski
  • Prijevod: Višeslav Raos