Eristička dijalektika

Eristička dijalektika


Uvjeriti sugovornike u istinitost svojih tvrdnji i stavova cilj je govornika u diskusijama. Međutim, poznato je da u njima najbolje rezultate postižu oni najvještiji u držanju svog položaja.

U ovoj knjižici iz 1831. koja je, prema svemu sudeći, trebala biti predložak za njegova predavanja na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu, Schopenhauer obrađuje osnovne filozofske pojmove koji se koriste od davnina: eristiku i dijalektiku. Svatko ima svoju prirodnu dijalektiku, kao što ima svoju prirodnu logiku. Samo ga ona prva ne vodi ni približno tako sigurno kao ova druga. Logika se bavi čistom formom tvrdnje, a dijalektika njezinim sadržajem ili materijom. Svatko nastoji progurati svoju tvrdnju, čak i kada mu se ona čini pogrešnom ili sumnjivom. I kada smo u pravu, potrebna je dijalektika da bismo se obranili, a za to se moraju poznavati zahvati o kojima možete čitati u ovoj knjizi.

Eristička dijalektika tiskana je i čitana uglavnom zbog svog manifestnog sadržaja, zbog uputa kako spretno argumentirati i pobjeđivati u raspravama, uputa kakve zahvate možemo primijeniti, što, naravno, mnoge privlači.

U 38 zahvata pokazuje kako poslovni ljudi, pregovarači, političari i odvjetnici koriste svoje umijeće raspravljanja kako bi pokazali da su u pravu, kako bi dobili odobravanje publike ili čak protivnika.

Možda i jesmo u pravu. Ali kada jednom započnemo debatu s nekim, biti u pravu nije dovoljno i prepušteni smo sebi samima. Moramo parirati potezima koji su dizajnirani da nas razoružaju, a ova nas knjiga, u 38 jednostavnih zahvata, uči kako to učiniti.

  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2019.
  • Naslov izvornika: Eristiche Dialektik. Die Kunst, recht zu behalten
  • Jezik izvornika: njemački
  • Prijevod: Nadežda Čačinovič