Moj put preko Pireneja

Moj put preko Pireneja


Iako napisani poput napetog romana, ovi memoari sadrže nevjerojatnu životnu priču Lise Fittko koja je za vrijeme i nakon njemačke invazije 1940. godine živjela u Francuskoj kao „stranac-neprijatelj“.

Bježeći iz francuskog zatvora, Fittko i njezin suprug našli su se u Pirenejima i, čekajući dozvolu za ulazak u Španjolsku, pomogli stotinama izbjeglica - među kojima je bio i Walter Benjamin - izbjeći deportaciju, mučenje i smrt od ruke nacista.

 

Lisa Fittko (1909.–2005.) rođena je u židovskoj obitelji u Užgorodu u današnjoj Ukrajini, tadašnjoj Austro-Ugarskoj Monarhiji. Nakon što se s obitelji preselila u Berlin, svjedočila je stupanju nacista na vlast te postala aktivni pristaša antifašističke politike. Radila je kao prikrivena borkinja pokreta otpora u Berlinu, Pragu (gdje je upoznala svog supruga i suborca, Hansa Fittka), Amsterdamu, Parizu, Marseillesu i napokon, na Pirenejima. Mnogima je pomogla da pobjegnu iz Francuske pod nacističkom okupacijom tijekom Drugoga svjetskog rata. Osim kao autorica memoara o ratnoj Europi, Fittko je poznata i po tome što je 1940. pomogla njemačkom filozofu i kritičaru Walteru Benjaminu da iziđe iz Francuske kako bi pobjegao nacistima. Sa suprugom Hansom pobjegla je na Kubu, u Havanu, gdje je radila u Centru za podučavanje židovskih izbjeglica. Nedugo su zatim s Kube ušli u Sjedinjene Američke Države. Četrdeset godina nakon toga postala je međunarodno poznata zbog memoara (Solidarity and Treason: Resistance and Exile, 1933-1940 [1993] i Mein Weg über die Pyrenäen [2000]) prevedenih na veliki broj jezika, u kojima opisuje svoje pothvate.

  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2020.
  • Naslov izvornika: Mein Weg über die Pyrenäen
  • Jezik izvornika: njemački
  • Prijevod: Nadežda Čačinovič