Autori
Via Appia

Via Appia

Putovanje najstarijom cestom u Italiji
ISBN:
Jacques de Saint Victor
Dostupno:
Nije dostupno
Godina izdanja:
2017.
Jezik izvornika:
francuski
Naslov izvornika:
Via Appia. Voyage sur la plus ancienne route d'Italie
Uvez:
meki
Dimenzije:
0.00 cm x 0.00 cm
Cijena: 0,00 kn
Kom.:
Dodaj u košaricu

Opis

Spuštanjem niz Via Appiu, mitsku cestu kojom su išli rimski legionari, Hannibalovi slonovi, Spartakovi robovi i Cezarove kočije, Jacques de Saint Victor nas poziva na neobično putovanje. Osim što mrzi hodati i voli to naglašavati britkim smislom za humor, autor je jedan od najboljih poznavatelja Italije. Saint Victor nas u svom starom Fiatu vozi kroz unutrašnji dio Italije. Daleko od turističkih tura i zabavnih sadržaja, ronimo u srcu mitova, na križanju velikih drevnih gradova i nasilja današnje mafije. Prateći Apijski put, najstariju zapadnu cestu koja ujedinjuje kršćanstvo i poganstvo, antiku i srednji vijek, Zapad i Istok, vraćamo se u kolijevku civilizacije i javnog života. Filozofija, demokracija, tragedija i komedija, Bog i zakon – nije li sve to poteklo tom javnom cestom?

Jacques de Saint Victor gorljivi je znanstvenik koji je od ovog geografskog napravio heurističko putovanje, povratak u vrijeme i malu studiju intelektualnog liberalizma u kojoj ne nedostaje i živopisnih razmirica s njegovom ženom. Michela, šarmantna i otvorena Talijanka iz Apulije ljevičarski je i, prije svega, feministički delegat te profesorica moralne filozofije, dok njen muž povjesničar vjeruje samo u Montesquieua i Tocquevillea. Još u avionu između Rima i Pariza, ona jednom paru drži predavanje dok autor, suočen sa zamršenošću Apijskog puta, zapada u „zabrinjavajući slučaj turističke regresije“. No nije li potrebno također vratiti dio tog izgubljenog vremena djetinjstva, to stanje izvorne ravnoteže?

Jacques Maury Saint Victor, rođen 1963., francuski je povjesničar prava i političkih ideja, sveučilišni profesor, ali i književni kritičar. Godine 2013. osvojio je nagradu Francuske akademije za esej „Nevidljiva moć. Mafija i demokratsko društvo“ (Gallimard). 

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: