Autori
Trijumf umjetnika

Trijumf umjetnika

ISBN:
Dostupno:
Nije dostupno
Godina izdanja:
2018.
Jezik izvornika:
francuski
Naslov izvornika:
Le Triomphe de l'artiste. La révolution et les artistes - Russie: 1917-1941
Uvez:
meki
Dimenzije:
0.00 cm x 0.00 cm
Cijena: 0,00 kn
Kom.:
Dodaj u košaricu

Opis

Službeni sovjetski diskurs postupno je gradio i opisivao stvarnost zemlje na način koji ne odgovara zajedničkom iskustvu, kao da riječi mogu stvarati stvari. Važnost ove doktrine daleko nadmašuje estetsko polje, ona jasno prikazuje jedno od dominantnih obilježja sovjetskog društva pod Staljinom jer utjelovljuje univerzalnu vladavinu laži, kaže Todorov.

Poznavatelj Sovjetskog Saveza i veliki promišljatelj umjetničkih djela, Tzvetan Todorov želio je, počevši od Oktobarske revolucije, osvijetliti ideološke odnose među onima koje naziva „umjetnicima stvarateljima” i političke moći. Kako su umjetnici najavili revoluciju? Kako su se u to vrijeme pokoravali ili bježali od socrealizma koji je slobodno stvaralaštvo želio zatrti u potpunosti? Todorov istražuje sudbinu vodećih umjetnika, Majakovskog, Pasternaka, Bulgakova, Mandeljštama te se zaustavlja na jedinstvenom putu slikara Kazimira Maljeviča, pluralitet čijih umjetničkih odabira odražava intenzitet njegove predanosti. Pobjeda umjetnika, to je u konačnici nadmoć umjetnosti nad onima koji je žele mrtvu.

Knjiga Trijumf umjetnika. Revolucija i umjetnici - Rusija: 1917-1941 sažima pola stoljeća istraživanja, produbljujući perspektivu povjesti i kritike kada je riječ o umjetnicima u najširem smislu. Todorov istražuje kompleksan, ponekad ambigvitetan, obvezujući i na taj način čak u nekom smislu plodnosan odnos političkog vodstva u Rusiji i „umjetnika stvaratelja”.

 

Tzvetan Todorov (1939. – 2017.) nedavno je preminuli francuski teoretičar književnosti, povjesničar, strukturalist, sociolog i esejist bugarskog porijekla. Kao jedan od najvažnijih mislioca ovog svog vremena, ostavio je traga u suvremenoj antropologiji, sociologiji, semiotici te književnoj i kulturalnoj teoriji. 

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: