Autori
Radikalizacija

Radikalizacija

ISBN:
Farhad Khosrokhavar
Dostupno:
Nije dostupno
Godina izdanja:
2017.
Jezik izvornika:
francuski
Naslov izvornika:
Radicalisation
Dimenzije:
0.00 cm x 0.00 cm
Cijena: 0,00 kn
Kom.:
Dodaj u košaricu

Opis

Radikalizacija je djelo uglednog francuskog sociologa Farhada Khosrokhavara, autora iranskog podrijetla koji je svoje sociološko-filozofsko školovanje i cjelokupnu znanstvenu karijeru oblikovao na prestižnim francuskim znanstveno-akademskim institucijama, prije svega pod mentorstvom velikog sociološkog mislioca Alaina Tourainea.

Khosrokhavar radikalizaciju promatra kao jedno od glavnih obilježja suvremenih socijalnih pokreta, uza sve njihove kulturalne, ideološke, vjerske i druge razlike. Na toj crti on postavlja i objašnjava niz temeljnih pitanja: Tko se, kako i zbog čega radikalizira? Koju ulogu igraju ideologija, politički kontekst, društvena situacija i religija kad je riječ o pojedincima angažiranima u procesima koji dovode do stavova i ponašanja obilježenih bezgraničnim nasiljem, svojevrsnim totalnim ratom protiv društva?

Brojni  Khosrokhavarovi radovi, nastali u kontekstu tih pitanja, posvećeni su tumačenju radikalnog islama i problemu džihadističke radikalizacije u Europi. Priznaje mu se da je na toj tematskoj crti razvio iznimno poučnu sociologiju nasilja. Ova je knjiga bez sumnje vrlo reprezentativna za sva njegova istraživanja i teorijska promišljanja radikalizacije općenito, ali i radikalizacije u njezinom džihadističkom liku, i u tom smislu ona je iznimno relevantan prilog danas neophodnim znanjima o tom zastrašujućem fenomenu.

 

Farhad Khosrokhavar (Teheran, 1948.) osamdesetih je godina predavao na Sveučilištu Bu-Ali u Hamadanu (Iran), a danas, u svojstvu voditelja studija, djeluje na uglednoj EHESS (Ecole des hautes etudes en sciences sociales – Škola visokih studija u društvenim znanostima), u Parizu. Objavio je nekoliko zapaženih djela, primjerice: Novi mučenici Alaha (2002); Islam u zatvorima (2004); Biti dvadesetgodišnjak u zemlji ajatolaha (2009); Nova arapska revolucija koja je 2012. šokirala svijet (2012).

Riječ je o autoru za kojeg se obično kaže da je, zbog svoje iranske i frankofonske kulturne sastavnice, iznimno kvalificiran za komparativna sociološka promišljanja i osobito za probleme islamskog svijeta. On se, poput Tourainea i u njegovoj sociološkoj paradigmi, bavi izučavanjem društvenih pokreta pa je sasvim razumljivo da u tom sklopu tematizira pitanje radikalizacije kao fenomena koji obilježava neke od današnjih društvenih pokreta.

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: