Povratak Europe

Povratak Europe

Njene suze, djela i snovi
Autor:
ISBN:
978-953-8075-15-5
Dostupno:
Da
Broj stranica:
68
Godina izdanja:
2016.
Jezik izvornika:
nizozemski
Naslov izvornika:
De terugkeer van Europa
Prijevod:
Toni Bandov
Uvez:
meki
Vanjske poveznice:
https://hrti.hrt.hr/video/show/3513444/treci-format-28-svibnja-2017
Dimenzije:
12.00 cm x 20.00 cm

Opis

Objavljena je nova knjiga nizozemskog kulturalnog filozofa, intelektualca i osnivača Nexus instituta, Roba Riemena. Nakon uspješnica Plemstvo duha, Vječiti povratak fašizma i Škole života, novi naslov, Povratak Europe. Njene suze, djela i snovi podsjećanje je na temeljne, ali zaboravljene zapadnoeuropske ideale u kojem autor nastoji vratiti nam povjerenje u europske vrijednosti i budućnost Europe.
“Europska unija nije Europa”, piše Riemen. “Ona je ekonomska unija, birokracija zalutala u vlastite kapitalističke vrijednosti iz kojih je nestala europska duša i u kojoj nebrojene sablasti iz destruktivne prošlosti opet stupaju na scenu. Europa, s druge strane, danas je već posvuda zaboravljena kraljevna, ona koju je Zeus u liku bika zaveo i oteo, koja se kao utopljenica nasukala na Kretu gdje će stajati kao majka uz kolijevku velikog, humanističkog civilizacijskog ideala. Taj su ideal, Europu, smislili i opjevali mislioci i pjesnici, utjelovili hrabri uglednici boreći se za svijet istine i pravednosti, a protiv tiranije i moći.”
Nakon pada vrijednosti i degradacije humanističkih u nižerazredne znanosti, Riemen, kao strastveni zagovornik klasičnih humanističkih vrijednosti, najavljuje povratak zaboravljene kraljevne Europe. Ona se vraća na simpozij u Grand Hotel Waldhaus u Sils-Mariji, za okrugli stol nekolicine intelektualaca. U alpskom odmorištu ikona europske kulturne povijesti kao što su Thomas Mann, Hermann Hesse, Clara Haskil, Friedrich Nietzsche ili Marcel Proust, Riemenovi sugovornici u knjizi Povratak Europe, nastoje artistokratski oplemeniti i humanizirati suvremenu demokraciju širenjem europskog identiteta koji postaje ključem solidarnosti.

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: