Autori
Čitanje na odlasku

Čitanje na odlasku

Književnost kao životna potreba
Autor:
ISBN:
Pieter Steinz
Dostupno:
Nije dostupno
Godina izdanja:
2017.
Jezik izvornika:
nizozemski
Naslov izvornika:
Lezen met ALS: literatuur als levensbehoefte
Uvez:
meki
Dimenzije:
0.00 cm x 0.00 cm
Cijena: 0,00 kn
Kom.:
Dodaj u košaricu

Opis


„A onda je stigla dijagnoza. Problemi s glasom, poteškoće pri trčanju, neartikulirani govor - sve se to pokazalo kao rezultat ALS-a, propadanja motoričkih živčanih stanica.“

Ljubitelju književnosti Pieteru Steinzu u ljeto 2013. dijagnosticiran je ALS i rečeno mu je da će kvaliteta njegova života naglo opadati. Pola godine kasnije započeo je tjedni dnevnik u kojem je povezao razvoj svoje bolesti s knjigama koje je pročitao ili koje čita. Franz Kafka, Charles Dickens, Gerard Reve, William Shakespeare, Wisława Szymborska i pedesetak drugih pisaca postali su njegovi suputnici.

U knjizi Čitanje na odlasku. Književnost kao životna potreba Steinz prije svega na zabavan način opisuje svoje fizičko propadanje i organizaciju zdravstvenih ustanova. Klasici kao što su  „Grof Monte Cristo,  „Ured,  „Oblomov,  „Čarobna gora i  „Hadrijanovi memoari postaju polazišna točka za promišljanja o nemoći, oproštaju, mirenju, boli, ali i o prekrasnim stvarima koje su dovele do smrtonosne bolesti. Čitanje na odlasku nije samo dirljiva kronika najavljene smrti, već i neočekivani pogled na svjetsku književnost.

Pieter Steinz (Rotterdam, 1963. – Haarlem, 2016.) bio je nizozemski novinar, književni kritičar i publicist. Od 1986. do 1990. predavao je povijest na Sveučilištu u Amsterdamu, a od 2012. do 2015. godine bio je ravnatelj Nizozemske zaklade za književnost.

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: