Autori
O estetici

O estetici

Autor:
ISBN:
Edgar Morin
Dostupno:
Nije dostupno
Godina izdanja:
2017.
Jezik izvornika:
francuski
Naslov izvornika:
Sur l'esthétique
Dimenzije:
0.00 cm x 0.00 cm
Cijena: 0,00 kn
Kom.:
Dodaj u košaricu

Opis

Prije nego svojstvo same umjetnosti, estetika je najvažniji dar ljudskog senzibiliteta. Estetski osjećaj je osjećaj zadovoljstva koji se može pojačati očuđenjem i srećom. Može ga potaknuti prirodni spektakl, umjetničko djelo, ali i predmeti ili djela koja mi estetiziramo. 

Odakle dolazi umjetnička kreativnost? Što je inspiracija, a što genij? Od šamanskog do pjesničkog zanosa, od mimeze pisca do mimeze glumca, koje je in vivo iskustvo umjetnosti? 

Od Lascauxa do Beethovena, od Dostojevskog do Orsona Wellesa, Edgar Morin na primjeru velikih djela i umjetnika pokazujue dubine estetskog iskustva. Velika djela ne pružaju samo priliku za „razonodu“: ona nam omogućuju razumijevanje svega ljudskog, i tragedije i komedije.

Edgar Morin (8. srpnja 1921.) francuski je filozof i sociolog koji je međunarodno priznat zbog svog rada na problemu složenosti i "složenom mišljenju", te zbog njegovog znanstvenog doprinosa na različitim područjima kao što su studiji medija, politika, sociologija, vizualna antropologija, ekologija, obrazovanje i biologija sustava. Diplomirao je povijest, ekonomiju i pravo. Napisao je više od 60 knjiga, a iznimno je poznat u francuskom govornom svijetu, Europi i Latinskoj Americi.

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: