Autori
Modernost i holokaust

Modernost i holokaust

ISBN:
978-953-8075-29-2
Dostupno:
Da
Broj stranica:
348
Godina izdanja:
2017.
Jezik izvornika:
engleski
Naslov izvornika:
Modernity and the Holocaust
Prijevod:
Srđan Dvornik
Uvez:
meki
Dimenzije:
14.20 cm x 20.50 cm

Opis

Sociologija se prije svega bavi modernim društvom, no nikada se nije suočila s jednim od najkarakterističnijih i najužasnijih aspekata suvremenosti – s holokaustom. Briljantna nova knjiga Zygmunta Baumana raspravlja o tome što nas sociologija može naučiti o holokaustu, odnosno, još preciznije, čemu holokaust može podučiti sociologiju. Bauman ističe kako se značaj holokausta često zaobilazi u našem razumijevanju moderne, i to, s jedne strane, tako da se holokaust reducira na nešto što se dogodilo Židovima, na epizodu u židovskoj povijesti, a s druge strane prikazujući holokaust kao prijezira vrijedan aspekt društvene povijesti kojeg ćemo kroz progres moderniteta nadvladati. 

Oba ovakva modela podliježu preispitivanju. Osnovna premisa Baumanove knjige je da holokaust treba neminovno prihvatiti kao sastavni dio same prirode modeniteta – ne kao jedinstveni događaj, ali ni kao fenomen koji povezujemo s upornošću „barbarstva“, a nakon ovakve teze slijede brojne preinake postojećeg razumijevanja modernog društva i njegovih institucija. 

Ne postoji ništa nalik ovakvom radu u sociološkoj literaturi. Ova suptilna, ali snažna i pomalo uznemirujuća knjiga ostavit će traga ne samo u struci, već i svugdje gdje postoji želja za proučavanjem ovog užasavajućeg fenomena nešeg vremena. Modernost i holokaust bit će nezaobilazno štivo za sve one koji se bave sociologijom, političkim znanostima i judaistikom, ali ima potencijal doprijeti i do puno šire publike. 

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: