Autori
Filozofi i ljubav

Filozofi i ljubav

Ljubav od Sokrata do Simone de Beauvoir
ISBN:
978-953-8075-13-1
Dostupno:
Da
Broj stranica:
252
Godina izdanja:
2016.
Jezik izvornika:
francuski
Naslov izvornika:
Les philosophes et l'amour: aimer de Socrate à Simone de Beauvoir
Prijevod:
Divina Marion
Uvez:
meki
Dimenzije:
12.80 cm x 20.00 cm
Iz medija o knjizi:

Opis

Filozofi i ljubav. Ljubav od Sokrata do Simone de Beauvoir djelo je dviju novinarki ugledne francuske kulturne tjedne novine „Le Nouvel Observateur“, Aude Lancelin, zamjenice glavnog urednika, i Marie Lemonnier.

Poznata izreka kaže da ljubav i filozofija teško mogu živjeti zajedno. Čak ni svaka u svojoj sobi, bar otkako su nastupila moderna vremena. Pred sveopćim razočaranjem u svijet, ljubav, taj nadasve očaravajući osjećaj, navodno bi se vrlo lako pokolebala i odustala. Mali Amor, u svojemu istodobno djetinjastom i neprijateljskom liku, s krilima koja skrivaju ubojiti luk, pridružio bi se drugim bogovima na groblju starih budalaština. Upravo taj motiv pokreće knjigu Filozofi i ljubav.

Kako je bavljenje filozofijom kroz povijest uglavnom bila povlastica muškaraca, rasprave na temu ljubavi tako su i jednostrane u svojoj ograničenosti, što će biti podloga ovom živopisnom, učestalo suptilno ironičnom, ali lijepo napisanom štivu podatnom široj publici. 
Brojne povijesne i filozofske reference te reference iz suvremene fikcije prate portrete Sokrata, Lukrecija, Epikura, Montaignea, Jean-Jacquesa Rousseaua, Kanta, Schopenhauera, Kierkegaarda, Nietzschea, Heideggera i Arendt te Sartrea i de Beauvoir, ali i idejnu ostavštinu ovih trinaestero filozofa čije će vas nečuveno licemjerje te često nerazumni postupci i ideje nasmijati, a možda i nečemu podučiti.

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: