Autori
Jedno ljeto s Victorom Hugoom

Jedno ljeto s Victorom Hugoom

ISBN:
978-953-8075-38-4
Dostupno:
Da
Broj stranica:
208
Godina izdanja:
2017.
Jezik izvornika:
francuski
Naslov izvornika:
Un été avec Victor Hugo
Prijevod:
Jennifer Lazarić Jungić
Uvez:
meki
Dimenzije:
11.00 cm x 17.00 cm
Cijena: 95,00 kn 76,00 kn
Kom.:
Dodaj u košaricu Prelistaj uzorak

Opis

I za ovu godinu objavili smo novu knjigu u seriji izdanja „Jedno ljeto s...“. Nakon knjiga Jedno ljeto s Montaigneom i Jedno ljeto s Baudelaireom pred vama je još jedna knjiga koja se bavi životom i djelom još jednog velikog francuskog književnika, Victora Hugoa. Autori knjige Jedno ljeto s Victorom Hugoom su Laura El Makki, producentica na radiju France Inter i Guillaume Gallienne, francuski glumac, scenarist i filmski redatelj.

Čitati Hugoa je obećanje: obećanje prolaska kroz jedno od najnemirnijih stoljeća francuske povijesti, doticanja uzvišenog i kušanja beskraja. Obećanje siročadi spašene pukim slučajem i bogalja koji pronalaze ljubav. Također, obećanje razumijevanja značenja političke hrabrosti. Čitati Hugoa jednostavno znači ući u književnost. Jedno ljeto s Victorom Hugoom skromno želi otvoriti taj vrli put i pozvati svakog čitatelja da se bez straha zadubi u tog čovjeka i njegovo djelo nalik na ocean. Toliko je želio veličinu. Danas je u potpunosti utjelovljuje.

Više od istine, to je ono što ga zanima. Takva ambicija slomi svakoga tko joj se drzne približiti. Victor Hugo je ispoštovao vlastite misli i opstao je, čineći tako od svoga života roman s mnogobrojnim preokretima. Želja je katkada bila jača od sudbine, osjetio je blještavu slavu, vodio velike bitke i uživao u strastvenim ljubavima. Provesti ljeto s Victorom Hugoom ne znači samo odmarati se u sjeni diva, nego i putovati u njegovu društvu, voljeti do iscrpljenosti i dijeliti njegov smisao za humor daleko od predodžbe koju o njemu stječemo obrazovanjem.

Victor Hugo sanjao je o tome da postane "ili Chateaubriand ili ništa". Njegov život i rad nadilaze tu ambiciju, i ostavljaju za sobom samostalno neiscrpno vrelo: romanopisac, pjesnik, dramaturg, pamfletist, akademik. Iako je sačuvao djetinju ingenioznost, Hugo je shvatio devetnaesto stoljeće, borbu protiv nepravde, smrtne kazne i svih oblika otuđenja. Vjerovao je u pokret i napredak. Njegov najveći izazov bio je suprotstavljanje strahu. Usprkos kušnjama, obiteljskim tragedijama, izgnanstvu, Victor Hugo izabrao je živjeti: "Ja sam onaj kojeg ništa ne može zaustaviti / onaj koji ide". Svu je svoju snagu usmjerio u ljubav prema svom narodu, u osvajanje žena, stvaranje i strast čovječanstva: "Moj je život vaš, vaš je život moj, živite ono što ja živim; Sudbina je jedno."

 

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: