Novosti

Predstavljanje zbornika „Čemu Marx u oskudnom vremenu?“

Predstavljanje zbornika „Čemu Marx u oskudnom vremenu?“

U utorak, 11. prosinca 2018., u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu predstavili smo knjigu Čemu Marx u os...

Saznaj više
Sa(n)jam knjige u Istri

Sa(n)jam knjige u Istri

U Puli se od 29. studenoga do 9. prosinca održava 24. Sa(n)jam knjige u Istri. O temi "Sloboda" govorili su brojni ...

Saznaj više
INTERVJU: Enzo Traverso, autor „Melankolije ljevice“ i „Novih lica fašizma“

INTERVJU: Enzo Traverso, autor „Melankolije ljevice“ i „Novih lica fašizma“

Povodom objavljivanja hrvatskog izdanja druge knjige talijanskog povjesničara i profesora na Sveučilištu Cornell Enza Tr...

Saznaj više

Knjiga mjeseca
Filozofija slobode

Povodom književnog sajma u Puli čija je tema bila "Sloboda", a gost Lars Fr. H. Svendsen, knjiga mjeseca je upravo Filozofija slobode, jedan od popularnijih naslova norveškog filozofa, profesora na Institutu za filozofiju Sveučilišta u Bergenu. Knjigu ovaj mjesec putem našeg web-shopa možete nabaviti po promotivnoj cijeni!

Lars Svendsen je međunarodnu reputaciju stekao nizom svojih djela, prevedenih na mnoge jezike, od kojih su najpoznatija Strah, Moda, Filozofija usamljenosti, Filozofija zla i Filozofija rada, objavljena u izdanju TIM pressa. Sloboda govora, vjeroispovijesti, izbora, volje – za sve ovo su se ljudi borili, a i dalje će se boriti. No, što uistinu ljudska sloboda jest? Od metafizike, preko politike i etike, Lars Svendsen u ovoj zanimljivoj knjizi istražuje pitanje slobode te sagledava sve suvremene prijetnje s kojima se ona suočava. Ova fascinantna rasprava o granicama slobode unutar društva sveobuhvatna je i donosi pristupačan i detaljan pregled koji će se svidjeti stručnjacima i širem čitateljstvu. 

Otvori

Najava nove knjige
Spoznaja, neznanje, misterij

Uskoro objavljujemo novu knjigu Edgara Morina Spoznaja, neznanje, misterij.

Morin je odlučio preispitati nova područja znanja, prilikom čega otkriva nerazdvojno trojstvo: spoznaja, neznanje i misterij. Iz njegove perspektive, misterij ne umanjuje znanje koje nas do njega i dovodi. Naprotiv, ono nas čini svjesnim okultnih moći koje nama upravljaju, moći unutarnjeg i izvanjskog daimoniona. Povrh svega, misterij potiče i jača pjesnički osjećaj postojanja.

"Sve više i više živim sa sviješću i osjećajem prisutnosti nepoznatog u poznatom, zagonetke u banalnom, otajstva u svim stvarima i, povrh svega, napretka novog neznanja u svakom vidu napredovanja spoznaje", kaže Edgar Morin.

Otvori