Autori
Bogati i siromašni

Bogati i siromašni

Kratka i jedinstvena povijest globalne nejednakosti
ISBN:
Dostupno:
Nije dostupno
Godina izdanja:
2017.
Jezik izvornika:
engleski
Naslov izvornika:
Bogati i siromašni. Kratka i jedinstvena povijest globalne nejednakosti
Uvez:
meki
Dimenzije:
0.00 cm x 0.00 cm
Cijena: 0,00 kn
Kom.:
Dodaj u košaricu

Opis

Tko je najbogatija osoba na svijetu? Utječe li to gdje ste rođeni na to koliko novca ćete zaraditi tijekom života? Kako bismo to mogli znati? Zar su ova pitanja uopće bitna? U Bogatima i siromašnima Branko Milanović, diplomirani ekonomist i specijalist za razvoj Svjetske banke, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za imetak, siromaštvo i jaz koji ih dijeli, objašnjava ove i druge manje razumljive teze o bogatstvu koje je neravnomjerno raspodijeljeno po čitavom svijetu, kako sada tako i kroz povijest.

Autor polazi od historiografije, književnosti i priča iz dnevnih novina kako bi objasnio jednu od najvećih podjela u našem društvu: onu između bogatih i siromašnih. Otkriva nam koliko je uistinu bio bogat udvarač Elizabeth Bennet, Mr. Darcy, koliko je Ana Karenjina zaradila zaljubljivši se, koliko su bili bogati Rimljani u usporedbi s današnjim superbogatašima, kako bismo trebali razmišljati o marksizmu u suvremenom svijetu i na koji način mjesto rođenja određuje nečiji imetak.

Milanović se tako ne čudi velikom broju imigranata iz trećeg svijeta koji riskiraju život kako bi se domakli prvog. Nedavno istraživanje Svjetske banke pokazuje kako bi "slabije razvijene zemlje svijeta, kada bi slobodna migracija bila dopuštena, ostale bez pola ili čak i većeg dijela populacije." Pokušaji masovnih migracija spriječeni su zatvorenim granicama razvijenoga svijeta, a rezultat toga je pogibija tisuća anonimnih siromaha koje na njihovom putu do obećane zemlje proguta Mediteran ili pustinja Arizone.

Autor nadilazi puku zabavu objašnjavajući zašto je bitno raspravljati o nejednakostima, kako one narušavaju naše ekonomske izglede te na koji način mogu ugroziti same temelje društvenog poretka koji uzimamo zdravo za gotovo. Odvažna, zanimljiva i poučna, knjiga Bogati i siromašni uči nas ne samo kako razmišljati o nejednakosti, već i zašto to činiti.

Komentari (0)

Komentiraj

Vaše ime:


Vaš komentar:
Ocijena knjige: Loše           Odlično

Unesite kod sa slike ispod: